Aan de slag met suggesties van jongeren in coronatijd

Afgelopen vrijdag 18 september was er een speciale editie van ‘Praten met de Staten’. Tijdens deze editie zijn kinderen en jongeren uit de provincie Groningen via een video-verbinding in gesprek gegaan met Statenleden over veranderingen in de samenleving als gevolg van corona.

De insteek was: Wat houdt jongeren bezig als het bijvoorbeeld gaat over corona? Waar lopen zij tegenaan in het openbaar vervoer, hun leefomgeving, evenementen, cultuur, huisvesting, energie(besparing) en andere onderwerpen waar de provincie over gaat? Welke ideeën hebben kinderen en jongeren over de toekomst nu corona er is? En hoe kunnen Statenleden hier als volksvertegenwoordigers een bijdrage aan leveren? Namens de Partij van de Arbeid nam Isolde deel aan de bijeenkomst.

Zie hier ook het verslag van het Dagblad van het Noorden over deze bijeenkomst: hier.

Vandaag werden in de Statencommissie de uitkomsten van de bijeenkomst besproken. Statenleden namen de input van de kinderen en jongeren ter harte en zijn ermee aan de slag gegaan. In de Statencommissie vroeg Isolde aandacht voor de beschikbaarheid van stageplaatsen in de huidige situatie, de effecten van corona op de werkzaamheden van Sociale Werkplaatsen en de invulling van Social Return on Investment (SROI)-doelstellingen binnen provinciale aanbestedingen.

Ten slotte stelde Isolde naar aanleiding van de opmerkingen van de insprekende jongeren, een aantal vragen over de beschikbaarheid van snel internet en computers voor jongeren en kinderen die (deels) thuisonderwijs volgen. Snel internet is nog niet voor iedereen in onze provincie beschikbaar. Nu blijkt na navraag dat de uitrol van snel internet deels spaak loopt omdat te weinig mensen zich aanmelden voor een glasvezelaansluiting. Daarom wil Isolde volgende week een motie indienen waarin het college wordt opgeroepen om jongeren in te zetten als ambassadeurs van het snelle internet, zodat meer mensen een aansluiting aanvragen.