AARDBEVINGSPROBLEEM: wijzen helpt niet, aandacht eisen wel

Deze zomer schreef onze fractievoorzitter Eugenie Stolk een opiniestuk in het Dagblad van het Noorden. Aanleiding was de afwezigheid van gedeputeerde Eelco Eikenaar (SP) bij het bezoek van vicepremier Asscher aan het aardbevingsgebied. Volgens Eikenaar had het bezoek een ‘te hoog campagnegehalte’ en zouden de Groningers toch niets opschieten met zijn aanwezigheid.

Fractievoorzitter Eugenie Stolk
Fractievoorzitter Eugenie Stolk

Dat schoot Eugenie in het verkeerde keelgat: “Geachte gedeputeerde, de Groningers schieten er zeer veel mee op dat de problematiek die hier speelt onder de aandacht van de Haagse politici wordt gebracht. Hoe meer er langskomen en zelf zien wat hier aan de hand is, hoe beter. Hoe vaker we het verhaal kunnen vertellen over wat de Groningers overkomt, hoe beter.”

Het bezoek afschuiven als campagneactiviteit mist volledig zijn doel: “Ex-commissaris van de Koning Max van den Berg heeft zich, samen met gedeputeerde William Moorlag, de afgelopen jaren het vuur uit de sloffen gelopen richting Den Haag. Politici werden in Groningen uitgenodigd zelf een kijkje te komen nemen.

Levert dit á la minute geld, stopzetting van de gaswinning en oplossingen op? Nee. Levert dit begrip, kennis, empathie, een halvering van de gaswinning en uiteindelijk geld, verdere vermindering van de gaswinning en oplossingen op? Ja.”

Laten we bijvoorbeeld eens terugdenken aan het moment dat Max van den Berg met zijn vraag voor 1,2 miljard euro compensatie voor het gebied kwam. Hij werd indertijd weggehoond. Maar na een lange weg met vele bezoeken over en weer, zijn we nu zo ver dat we dit bedrag ruim binnen hebben en men inziet dat er nog meer nodig is.

Vandaar de oproep van Eugenie aan de gedeputeerde: “Zorg dat u er bent, bij welke politicus van welke partij dan ook. Als partijleider Emile Roemer van de SP de prijs van de ‘Held van de Leefbaarheid’ in Loppersum uitreikt: grijp uw kans. Vraag aandacht voor onze problemen. Als staatssecretaris Jetta Klijnsma in Oost-Groningen langskomt voor het Akkoord van Westerlee: spreek haar aan.  Als VVD coryfee Neelie Kroes in Groningen is voor innovaties: er op af! Laat alle landelijke en Europese (ex)-politici doordrongen zijn van onze schrijnende situatie. Dus ook, of juist vooral, als een vicepremier op bezoek komt in het aardbevingsgebied, pak die kans.”

Wij, de Statenfractie van de PvdA zullen in ieder geval elke kans aan blijven grijpen om de aardbevingsproblematiek landelijk op de kaart te houden. We hopen dat de gedeputeerde dit vanaf nu ook zal doen!