Breed verzet in Provinciale Staten tegen Duits kernafval in zoutkoepels langs de grens

Vanmiddag besprak Provinciale Staten Groningen op verzoek van de Partij van de Arbeid de mogelijke opslag van kernafval in Duitse zoutkoepels langs de grens met Groningen, Drenthe, Overijssel en Gelderland. Een petitie hiertegen op initiatief van GroenLinks en PvdA, werd al ruim 2000 keer ondertekend.

PvdA-fractievoorzitter Pascal Roemers diende zojuist een breed gesteunde motie in waarin Gedeputeerde Staten wordt gevraagd om, bij voorkeur tezamen met de Rijksoverheid en de Groningse gemeenten, de Duitse regering op te roepen geen opslag te realiseren van radioactief afval in ondergrondse zoutkoepels of andere ondergrondse ruimtes langs de grens. Mocht het toch zover komen, dan vraagt de motie ook om daarvoor alle bestuurlijke en procedurele mogelijkheden aan te wenden om dit tegen te gaan.

Door brede steun van verschillende partijen is de motie verzekerd van een meerderheid. Pascal Roemers (PvdA): ‘Het is mooi om te zien dat deze oproep tegen de opslag van kernafval langs de grens breed wordt gesteund. We hopen dat Gedeputeerde Staten voortvarend aan de slag gaat met de motie, zodat onze oosterburen snel weten dat we in Groningen niet zitten te wachten op kernafval, zo dicht bij onze provincie.’

Zie hier de ingediende motie:

Motie PvdA - Er zijn grenzen aan Kernafval