Duurzaam: Het kán!

Afgelopen zaterdagavond was ik in het Abe Lenstra-stadion in Heerenveen. Daar nam ik deel aan het Energiedebat georganiseerd door Sc Heerenveen en Spaar het Klimaat. Mijn conclusie was helder: als we het willen kunnen we onze huizen in rap tempo verduurzamen.

Kandidaat (9) William Moorlag

Voordat ik de degens kruiste met onder andere Agnes Mulder (CDA), Stientje van Veldhoven (D66) en André Bosman (VVD) werd een aantal feiten gepresenteerd. Sinds 1979 is tweederde van het ijsvolume van de Noordpool weggesmolten. Om zoveel ijs gesmolten te krijgen is evenveel energie nodig als tien maal het energieverbruik van de hele wereldbevolking. Om de klimaatverandering te keren, moet er heel veel gebeuren. Het energieneutraal maken van de bestaande woningvoorraad is een enorme klus. Als we alle woningen naar het niveau ‘nul-op-de-meter’ willen brengen, dan moeten er jaarlijks 250.000 – 300.000 woningen grondig worden aangepakt: volledige isolatie, warmtepompen, zonnepanelen enz. Iedere werkdag tot 2050 moeten er 1.000 – 1.200 woningen worden aangepakt.
Kan dat? Ja, dat is mijn stellige overtuiging. In de jaren ’60 van de vorige eeuw waren we in staat om in in een paar jaar tijd in heel Nederland aardgasleidingen aan te leggen en bijna alle woningen aan te sluiten op het aardgas. Kolenkachels en kooktoestellen werden in hoog tempo vervangen gaskachels en gasfornuizen. Waarom dat zo snel ging? Aardgas was goedkoop en het comfort was aantrekkelijk.
Hoe motiveren we dus burgers om hun huis energieneutraal te maken? Precies, maak het financieel aantrekkelijk en zorg er voor dat het comfort in de woning wordt verhoogd. Dat betekent voor de overheid: het maken van aantrekkelijke voorfinancieringen. Verstrek woningeigenaren goedkoop krediet. Dat kan, want de rente is historisch laag. En zorg er voor dat de aflossing gelijk is aan het bedrag dat maandelijks wordt bespaard op de energierekening. Zo wordt de woning energieneutraal en de investering budgetneutraal. Dat levert heel veel maatschappelijke baten op.

Niet alleen vermindering van uitstoot van CO2, maar ook heel veel arbeidsjaren werkgelegenheid voor installateurs en bouwvakkers. En dat is pure winst!