Extra impuls van €500.000.- voor eerste 1000 dagen Groningse kinderen

De Provincie Groningen investeert een half miljoen in de uitvoering van ‘De Kansrijke Start’ van de gemeente Groningen.Gedeputeerde Tjeerd van Dekken presenteerde zojuist samen met wethouder Isabelle Diks het regionale arrangement waarin deze investering is vastgelegd. Deze arrangementen waarvan er door de hele provincie nog meer zullen volgen, zijn onderdeel van het Leefbaarheidsprogramma van de Provincie Groningen.

De Kansrijke Start richt zich op de eerste 1000 dagen in het leven van een kind dat in de Gemeente Groningen geboren wordt. Kinderen die in armoede opgroeien kunnen in hun eerste 1000 dagen te maken krijgen met bijvoorbeeld slechte voeding, verwaarlozing of andere risicofactoren. Daardoor beginnen deze kinderen met een achterstand aan het leven. Door betere voorlichting, het vroegtijdig signaleren van problemen, hulp en begeleiding wordt kinderen en hun ouders in de regio een zo goed mogelijke start geboden. Ook kan deze aanpak helpen bij het doorbreken van generatiearmoede.

Gedeputeerde Tjeerd van Dekken: “Met deze belangrijke provinciale bijdrage kan een passende intensieve aanpak voor de meest kwetsbare doelgroep worden aangeboden in de regio Groningen. We dragen bij aan de verdieping van de samenwerking op het thema armoede en een bewezen effectief hulp- en ondersteuningstraject. Hiermee wordt de basis gelegd in de eerste duizend levensdagen van kinderen en hun ouders. We gaan de kennis uit dit arrangement breed delen, want het is van belang voor alle Lutje Groningers”

Voor de PvdA Statenfractie is dit regionale arrangement een mooie stap in het leefbaarheidsprogramma. Fractievoorzitter Pascal Roemers: ‘Dit is een mooie concrete uitkomst waar de inwoners die het hard nodig hebben écht iets aan hebben. We kijken reikhalzend uit naar de andere regionale arrangementen in de provincie.’

Regionale arrangementen

In de regionale arrangementen werken de provincie en gemeenten samen aan regio-specifieke opgaven die raken aan brede welvaart en die bijdragen aan het vergroten van de leefbaarheid. Daarbij is samenwerking met (maatschappelijke) organisaties van belang, net als kennisdeling. De arrangementen zijn onderdeel van het provinciale Programma Leefbaarheid en worden uitgevoerd in zes regio’s: gemeente Groningen, gemeente Het Hogeland, Gemeente Eemsdelta, gemeente Westerkwartier, gemeente Midden Groningen en de regio Oost-Groningen. Gedeputeerde Tjeerd van Dekken is verantwoordelijk voor het leefbaarheidsprogramma.

Provinciale Impuls Kansrijke Start - aanvraag gemeente Groningen maart 2021