Maxima voor Minima

Afgelopen week was de Statenfractie samen met politici uit het Hogeland op bezoek bij kledingbank Maxima in Winsum. Fractievoorzitter Gert Engelkens: “Begonnen in Hoogezand Sappemeer is kledingbank Maxima in korte tijd uitgegroeid tot een provinciebreed initiatief met ondertussen al zes vestigingen in de provincie. Een prachtig voorbeeld van vrijwilligers met een missie. Een initiatief dat onze steun verdient”.

Fractievoorzitter Gert Engelkens

De kledingbanken geven inwoners met een uitkering of laag inkomen de mogelijkheid om twee keer per jaar ‘gratis’ te komen winkelen. De gemeenten dragen zorgen voor een locatie en vergoeden de elektriciteitsrekening. Verder draait de kledingbank volledig op vrijwilligers. De kleding komt binnen via kledingdonaties van particulieren, organisaties en bedrijven.

Lijsttrekker Jan Willem Nanninga: “De kledingbank voorziet helaas in een behoefte. Mensen met een inkomen tot 120% van de bijstand kunnen hier terecht. Wat opvalt is dat vooral mensen met een uitkering de weg naar de kledingbank weten te vinden. Maar we weten dat er ook een grote groep arme werkenden is, bijvoorbeeld ZZP’ers of mensen die tegen hun wil parttime werken. Zij blijken de weg naar de kledingbank nog minder goed te vinden. Hier ligt een taak voor de gemeente om te zorgen dat deze mensen weten dat ze hier terecht kunnen als dat even nodig is.”

Kledingbank Maxima is ondertussen uitgegroeid tot een landelijk voorbeeld. Doordat de kledingbanken provinciebreed samenwerken komen ze makkelijker in aanmerking voor regelingen. Statenlid Ankie Beenen: “zo ontvangen ze vanuit het ministerie van Sociale Zaken vanuit het project Kansen voor Kinderen – indertijd opgezet door Jetta Klijnsma – middelen voor de aanschaf van nieuw ondergoed voor kinderen. Maar ook bedrijven met overschotten weten ze hierdoor goed te vinden. Daardoor kunnen ze naast de kledingdonaties van particulieren, scholen en organisaties een mooi compleet aanbod aanbieden aan de klanten”.

Wethouder Mariette de Visser: “De kledingbank is ook aangesloten bij dress for succes. Klanten die een sollicitatiegesprek hebben kunnen bij de vestiging in Hoogezand terecht voor geschikte sollicitatiekleding, maar ook voor een stukje mentale voorbereiding. Mooi om te zien dat ze bij Maxima verder kijken dan alleen het voorzien in kleding. Als we mensen écht mee willen laten doen, is werk een hele belangrijke stap.”

Vanuit de provincie ontvangt de kledingbank een subsidie van 10.000 euro per jaar. Hiermee zijn ze in staat om de samenwerking tussen de banken goed uit te voeren, bijvoorbeeld voor de huur van een opslagruimte en het laten rijden van een busje om kleding tussen de vestigingen uit te wisselen.