Omwonenden Nedmag voelen zich niet gehoord

Na signalen van problemen door de combinatie van gas- en zoutwinning in Midden- en Oost Groningen, gingen PvdA Tweede Kamerlid Henk Nijboer, Statenlid Ankie Beenen en gemeenteraadslid Yvette de Raad onlangs in gesprek met omwonenden van de zoutwinningslocatie van Nedmag.

Statenlid Ankie Beenen

De combinatie van gas en zoutwinning – tweelagen mijnbouw – zorgt voor extra problemen in Midden- en Oost Groningen. Op sommige plekken is de bodem inmiddels al 36 centimeter gedaald.

Statenlid Ankie Beenen: “Bewoners van Veendam, Muntendam, Hoogezand, Tripscompagnie, Borgercompagnie en Kielwindeweer maken zich terecht zorgen, de schades aan hun huizen worden niet erkend en de bewoners worden van het kastje naar de muur gestuurd. Ze vinden bij de mijnbouwer geen gehoor.”

De schade in het gebied is vooral het gevolg van indirecte schade door de bodemdaling en de grote waterpeil wisselingen. Vooral naar de toekomst toe hebben de bewoners grote zorgen met betrekking tot de uitbreiding van de werkzaamheden van Nedmag en ze pleitten dan ook voor continue monitoring en meer inzicht in de ontwikkelingen van het winningsplan.

Naar aanleiding van het bezoek heeft de PvdA vragen gesteld aan demissionair minister Henk Kamp van Economische Zaken.

 

Schriftelijke vragen Henk Nijboer