Roodtrip: De problematiek en kansen van Oost-Groningen

In een grote rode dubbeldekker door de provincie toeren om jongeren te laten zien wat bevolkingskrimp met Oost-Groningen doet. Dat was het succesvolle concept van de Krimptour, die 2,5 jaar geleden werd gehouden.

In de onlangs gehouden Roodtrip kreeg de Krimptour een waardig vervolg. De aandacht ging nu vooral naar de vele kansen die er liggen. De Roodtrip, georganiseerd door de Statenfractie, Jonge Socialisten en de PvdA afdeling Oldambt, voerde langs Oude Pekela, Winschoten en Delfzijl.

Op sommige plekken, zoals in Winschoten, waren de deelnemers onder de indruk van de positieve veranderingen die hebben plaatsgevonden in het voormalig koopmansstadje. Temeer omdat de verschillen met 2,5 jaar geleden zo groot zijn, ‘’maar ondanks deze positieve ontwikkelingen blijft het iedere dag weer keihard werken om Oost-Groningen leefbaar te houden”aldus wethouder Laura Broekhuizen

Op andere plekken, Oude Pekela en Delfzijl, ontgaat het de Roodtrippers niet, leegstaande gebouwen en open plekken tussen wijken. Het resultaat van een verwachte groei die tot halt gebracht werd door de krimpproblematiek. Burgermeester Gerard Beukema van Delfzijl benadrukt dat de aardbevingsproblematiek en krimpproblematiek waar Oost-Groningen mee kampt landelijke aandacht en daadwerkelijk handelen vanuit Den Haag verdient.

De Groningse (kandidaat) Kamerleden van de PvdA, Tjeerd van Dekken en Henk Nijboer die dagelijks knokken voor Groningen in de Haagse arena, beamen het belang van landelijke aandacht en handelen voor Groningen, er gaat immers niet boven Groningen.

Kamerlid Henk Nijboer: ‘De krimpproblematiek is omvangrijk, als Groninger doet het me dan ook goed dat we als PvdA 300 miljoen uitrekken om krimpregio’s te stimuleren. Geld voor onder andere de aanleg van supersnel 5G internet, betere openbaar vervoersverbindingen naar de Randstad en een vitaliteitsfonds met geld voor zaken als zorg, onderwijs en winkels.’’

Met betrekking tot de aardbevingsproblematiek worden er stapjes in de goede richting gezet, echter is dit bij lange na nog niet genoeg voor het onrecht dat Groningers is aangedaan.  ‘’Juist als Groninger maak ik het leed veroorzaak door aardbevingen van dichtbij mee, er is dan ook maar 1 weg op gebied van gaswinning en dat is de weg naar beneden, zoveel mogelijk en zo snel mogelijk omlaag met de gaswinning’’ aldus Kamerlid Tjeerd van Dekken; “bovendien mag de NAM geen invloed hebben op de schadeafhandeling en dient alle schade snel en volledig vergoed te worden, daar ligt voor ons nog een belangrijke opdracht.”

Kortom de Roodtrip liet de schoonheid van het Groningse land en haar mooie plaatsen zien, maar ook 2 grote thema’s die aangepakt moeten worden. De handen moeten uit de mouwen om de krimp en aardbevingsproblematiek flink aan te pakken.

Kop d’r veur, aldus de PvdA!