Verslag Fractiedag 24 April 2021

Afgelopen zaterdag was de Statenfractie op bezoek in Wagenborgen. De dag had een gevarieerd programma met een vergadering, workshop en werd afgesloten met een werkbezoek.

De fractie was te gast in de nieuwbouw van Basisschool de Kronkelaar. Dit pand, wat in november vorig jaar is opgeleverd, is gebouwd op het terrein waar vroeger Groot Bronswijk huisde. Deze voormalige psychiatrische instelling is in 2006 gesloten en het terrein wordt nu herontwikkeld.

In de spiksplinternieuwe lerarenkamer kon de fractie ruim en op afstand zitten, waarna de vergadering van start kon gaan. Tijdens de vergadering is er gesproken over de prioriteiten voor de komende tijd, de grote onderwerpen die eraan komen en de gang van zaken binnen de fractie. Ook was er ruimte voor een terugblik op de afgelopen periode, die door corona uiteraard anders liep dan voorheen gedacht. Omdat er altijd meer te bespreken is dan er tijd is, is de fractie nog lang niet uitgepraat en zal er aan het eind van de zomer wederom een fractiedag zijn.

Workshop Simon Den Haak

Na de lunch schoven Tjeerd van Dekken en Simon den Haak aan. Laatstgenoemde gaf een workshop over beeldvorming, taal en woordgebruik in de politiek. Hij stelde de fractieleden de vraag hoe de kranten na de eerstvolgende Provinciale Statenverkiezingen zouden schrijven over de Partij van de Arbeid in Groningen en welke thema’s voor deze verkiezingen belangrijk zouden zijn. Met de antwoorden zijn we vervolgens aan de slag gegaan, hoe dit voor elkaar te krijgen!

Werkbezoek

Ter afsluiting ging de fractie op werkbezoek bij het Tiny Houses-terrein in Wagenborgen, vlakbij de school, wat door Woonstichting Groninger Huis wordt ontwikkeld. Hier heeft directeur Laura Broekhuizen samen met een collega de fractie verteld over dit terrein, het concept Tiny Houses, de uitdagingen en de grotere ontwikkelingen op het gebied van wonen in de provincie. Een informatieve bijeenkomst, waarbij we zelfs even een kijkje konden nemen in een van de op te leveren Tiny Houses.

Vlak hiervoor kwam ook de dorpstaxi van Wagenborgen langs. Dit wagentje, met vrijwillige chauffeurs, rijdt door het dorp om mensen die hulp nodig hebben van A naar B te brengen. Het is aangeschaft door Vrijwilligers Netwerk Wagenborgen en draagt z’n steentje bij in het dorp.

Al met al was dit een waardevolle dag die een mooie aanvulling vormde op de wekelijkse (digitale) fractievergadering. De komende maanden beloven drukke politieke maanden te worden, waarna de zomer snel voor de deur staat. De fractie kan na afgelopen zaterdag weer met frisse moed aan de slag.