Werknemers niet in de uitverkoop!

Zaterdag was ik bij een historische gebeurtenis. Werknemers van C&A voerden actie bij het filiaal in Amsterdam aan het Damrak. Dat gebeurde onder aanvoering van de FNV die vertegenwoordigers van politieke partijen uitnodigde om de actievoerende werknemers een hart onder de riem te steken. Dat verzoek was een no brainer. De actievoerende werknemers verdienen alle steun!

Kandidaat (9) William Moorlag

Ze hebben al bijna 10 (!) jaar geen loonsverhoging gehad en werden opnieuw afgescheept met een flutcao. Alle reden om voor je belangen op te komen. Maar dat is niet gemakkelijk bij C&A. Het bedrijf, een internationaal concern, is een behoorlijk gesloten bolwerk en eist absolute loyaliteit van werknemers. Veel werknemers werken er al heel lang. Maar loyaliteit is wel wederkerig. Nu het economisch weer beter gaat, verdienen de werknemers een beter loon. Maar ze krijgen het niet van C&A.

Daarom actie. Niet gemakkelijk. De drempel is hoog om met protestborden en veel lawaai op te komen voor je belangen. Maar enkele tientallen werknemers durfden de stap te zetten en in het filiaal aan het Damrak  werd met protestborden en veel lawaai luid en duidelijk het punt gemaakt dat werknemers het niet langer pikken. C&A doet er verstandig aan het signaal van haar werknemers serieus te nemen. Dat geldt overigens ook voor Primark, waar werknemers de beroerde arbeidsvoorwaarden en arbeidsomstandigheden helemaal zat zijn. Zij melden massaal misstanden bij een meldpunt van de FNV. Zij verdienen ook alle steun. En dat krijgen ze. Op hetzelfde moment dat ik bij de actievoerende werknemers van C&A in Amsterdam was, stond John Kersten vergezeld door een campagnegroep op de stoep van Primark in Arnhem. En Lodewijk Asscher laat bij Primark onderzoek door de Inspectie SZW instellen.